domingo, 17 de junio de 2012

Procés d'extracció


L'extracció, producció o explotació del petroli es fa d'acord amb les característiques pròpies de cada jaciment. 
Per posar un pou a produir es baixa una espècie de canó i es perfora la canonada de revestiment a l'altura de les formacions on es troba el jaciment. El petroli flueix per aquests orificis cap al pou i s'extreu mitjançant una canonada de menor diàmetre, coneguda com a "canonada de producció".

El petroli extret generalment ve acompanyat de sediments, aigua i gas natural, per la qual cosa han de construir-se prèviament les facilitats de producció, separació i emmagatzematge. Una vegada separat d'aquests elements, el petroli s'envia als tancs d'emmagatzematge i als oleoductes que ho
transportaran cap a les refineries o cap als ports d'exportació.
El gas natural associat que acompanya al petroli s'envia a plantes de tractament per aprofitar-ho en el mateix camp i/o despatxar-ho com a "gas sec" cap als centres de consum a través de gasoductes. En el cas de jaciments que contenen únicament gas natural, s'instal·len els equips requerits per tractar-ho  i enviar-ho als centres de consum.


Malgrat els avanços aconseguits en les tècniques de producció, mai s'aconsegueix treure tot el petroli que es troba (in situ) en un jaciment. En el millor dels casos s'extreu el 50 o 60 per cent.
Per tal raó, existeixen mètodes de "recobrament millorat" per aconseguir la major extracció possible de petroli en pous sense pressió natural o en declinació, tals com la injecció de gas, d'aigua o de vapor a través del mateix pou productor o per mitjà de pous injectors paral·lels a aquest.
Perforació dels Pous.

L'única manera de saber realment si hi ha petroli en el lloc on la investigació geològica proposa que es podria localitzar un dipòsit d'hidrocarburs, és mitjançant la perforació d'un buit o pou.
El primer pou que es perfora en un àrea geològicament *inexplorada es denomina "pou exploratori" i en el llenguatge petrolier es classifica "A-3".
D'acord amb la profunditat projectada del pou, les formacions que es van a travessar i les condicions pròpies del subsòl, se selecciona l'equip de perforació més indicat.

Durant la perforació és fonamental la circulació permanent d'un "llot de perforació", el qual dóna consistència a les parets del pou, refreda la broca i saca a la superfície el material triturat. Aquest llot s'injecta entre la canonada i la broca i ascendeix per l'espai anul·lar que hi ha entre la canonada i les parets del buit. El material que treu serveix per prendre mostres i saber què capa rocosa s'està travessant i si hi ha indicis d'hidrocarburs.


Per protegir el pou d'ensulsiades, filtracions o qualsevol altre problema propi de la perforació, es peguen a les parets del buit, per etapes, tubs de revestiment amb un ciment especial que s'injecta a través de la mateixa canonada i es desplaça en ascens per l'espai anul·lar, on es solidifica.
La perforació ha d'arribar i travessar les formacions on se suposa es troba el petroli. L'últim tram de la canonada de revestiment es diu "línia de producció" i es fixa amb ciment al fons del pou.
En finalitzar la perforació el pou queda literalment revestit des de la superfície fins al fons, la qual cosa garanteix la seva consistència i facilitarà posteriorment l'extracció del petroli en l'etapa de producció. 

La perforació en el subsòl marí segueix en termes generals els mateixos paràmetres, però s'efectua des d'enormes plataformes ancorades al jaç marí o que suren i se sostenen en un mateix lloc. Són veritables complexos que disposen de tots els elements i equip necessaris per al treball petrolier.
En l'exploració petroliera els resultats no sempre són positius, ja que la majoria de les vegades els pous resulten estar secs o ser productors d'aigua. En canvi, els costos són elevats, la qual cosa fa d'aquesta
 activitat una inversió d'alt risc.

Tipus d'energia utilitzada
  • Si el jaciment té energia pròpia, generada per la pressió subterrània i pels elements que acompanyen al petroli (per exemple gas i aigua), aquest sortirà per si solament. En aquest cas s'instal·la en el cap del pou un equip anomenat "arbre de nadal", que consta d'un conjunt de vàlvules per regular el pas del petroli.
  • Si no existeix aquesta pressió, s'empren altres mètodes d'extracció. El més comú ha estat el "balanci", el qual, mitjançant un permanent balanceig, acciona una bomba en el fons del pou que succiona el petroli cap a la superfície.

Temps
El temps de perforació d'un pou dependrà de la profunditat programada i les condicions geològiques del subsòl. En mitjana s'estima entre dues a sis mesos. La perforació es realitza per etapes, de tal manera que la grandària del pou en la part superior és ample i en les parts inferiors cada vegada més estret. Això li dóna consistència i evita ensulsiades. Així, per exemple, un pou que en superfície té un diàmetre de 66 centímetres, en el fons pot tenir amb prou feines 21,59 centímetres.
Des del moment en què s'inicia la investigació geològica fins a la conclusió del pou exploratori, poden transcórrer d'un a cinc anys. La perforació s'avança generalment enmig de les més diverses condicions climàtiques i de topografia: zones selvàtiques, deserts, àrees inundab
les o en el mar.




1 comentario: